Arbetsgivaren satsar på dig, satsar du tillbaka?

Idag lyfter man arbetstagarens rättigheter i de flesta artiklar och inlägg, däremot är det väldigt tyst om att de rättigheterna även tillför skyldigheter.

Enligt en studie som företagarna gjort finns stora problem med att hitta rätt kompetens för små och mellanstora företag. Det är inte bara brist på erfarenhet och utbildning utan även arbetsmoral, intresse och ansvarstagande bland unga. Källa: https://www.foretagarna.se/pol. 

Mina reflektioner som arbetsgivare:

På Danda brinner vi för att hjälpa arbetsgivare och arbetssökande att våga satsa, inte alltid på det som är enklast och snabbast men främst på det som är långsiktigt. En rekrytering handlar inte bara om att hitta rätt person för arbetsuppgifterna, det handlar lika mycket om att hitta någon som är villig att satsa. Det är enkelt att fylla på med kunskap om personen i sig har rätt inställning. Tvärtom är dessvärre svårare. 

Det är inte lätt som ny på arbetsmarknaden att förstå hur allt fungerar och ibland stämmer inte ens förväntningar med verkligheten. Däremot har man ett eget ansvar att ta reda på vad som gäller på en arbetsplats och anpassa sig efter det, alternativt tacka nej till tjänsten.

Jag har inget intresse av att anställa någon som är ute efter förmåner men inte villig att satsa helhjärtat på sitt arbete. Jag tror att det ligger i vår natur att vilja göra vårt absolut bästa och att vi mår bra av att göra ett bra jobb. Men för att kunna göra ett bra jobb måste vi tro på att det vi gör är meningsfullt.   

 

Frågor att ställa till sig själv innan man tackar ja till en tjänst.

  1. Varför vill jag jobba på företaget? Är svaret på denna fråga: “för att jag behöver ett jobb”, är du fel ute.
  2. Kan jag hålla det jag lovar på en intervju eller säger jag bara det arbetsgivaren vill höra?
  3. Passar företagets värderingar mina egna?

Är svaret nej på någon av dessa frågor så tycker jag du ska ta en ordentlig funderare. För varje lön en arbetsgivare betalar ut så satsar denne på dig just för att din kompetens behövs, det minsta du kan göra är att satsa tillbaka. 


Detta inlägg är skrivet av Elin Gheljai som arbetar med rekrytering på Danda. Har du några synpunkter/frågor kan du mejla till elin@danda.se 

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor